Tuesday, 16 July 2013

Sotong Sumbat @ Ketupat Sotong

Resepi ni Fiza dapat dari mak kesayangan Fiza.. Ni la resepi yang wajib ada tiap kali bulan puasa. Biasanya bila balik kampung berkumpul adek beradek mesti ade je yang request Sotong Sumbat ni.. Memang sedap, boleh dimakan bersama nasi @ latah je.


Bahan Bahannya~
7 @ 8 ekor Sotong- Saiz lagi besar lagi bagus. Tapi Fiza guna yang sederhana je
Segenggam Beras Pulut- Direndam 3/4 jam & ditos
1 cwn santan
1 in Halia
Pencucuk/ Lidi
1 sb Gula Pasir
1 ketul Gula Kabung/ Gula Melaka- ikot saiz gula. Biarkan manis sikit
Garam

Caranya~
-Sumbat Beras Pulut kat dalam sotong. Jangan terlampau padat sebab pulut tu nanti akan kembang.
-Sumbatkan kepala sotong dan cucuk dengan lidi supaya pulut tak terkeluar
-Lepas tu masukkan santan, halia, gula kabung, gula pasir dan secubit garam.
-Masak sampai santan jadi pekat dan berkrim. Dah siap pon. Tutup api dan hidangkan

- Ini la hasilnya.. kalau nak lg molek buang la lidi tu sebelum dihidangkan k.

No comments:

Post a Comment