7 @ 8 ekor Sotong- Saiz lagi besar lagi bagus. Tapi Fiza guna yang sederhana je
Segenggam Beras Pulut- Direndam 3/4 jam & ditos
1 cwn santan
1 in Halia
Pencucuk/ Lidi
1 sb Gula Pasir
1 ketul Gula Kabung/ Gula Melaka- ikot saiz gula. Biarkan manis sikit
Garam
Caranya~
-Sumbat Beras Pulut kat dalam sotong. Jangan terlampau padat sebab pulut tu nanti akan kembang.
-Sumbatkan kepala sotong dan cucuk dengan lidi supaya pulut tak terkeluar
-Lepas tu masukkan santan, halia, gula kabung, gula pasir dan secubit garam.
-Masak sampai santan jadi pekat dan berkrim. Dah siap pon. Tutup api dan hidangkan
- Ini la hasilnya.. kalau nak lg molek buang la lidi tu sebelum dihidangkan k.
No comments:
Post a Comment