Friday, 5 July 2013

Mee Bandung


Fiza dengan husban memang suka sangat ngan mee bandung ni.. Fiza tak penah pulak buat, selalu beli je.. Kebetulan semalam kami puasa.. Tak tau nak masak apa.. Tiba2 teringin nak buat mee bandung... Hehehe.. Tapi kat umah tak de mee kuning.. tiba2 teringat spaghetti ari tu ade separuh lagi.. so ape lagi.. Tak sangka cubaan pertama berjaya.. Mission completed.
Ni fiza ade kongsi resepi untuk kawan2.. Resepi ni Fiza pakai campak2 je bahan2 yang ade kat dalam frezz tu..



                           second round cik abg makan.. telurnya dah abis dimkn..

Mee Bandung

Bahan A
1 biji bawang merah
1 biji bawang putih
Halia
Udang kering
Ikan bilis ( optional )
10 biji cili kering di blend


Bahan B
3 sudu besar sos cili
1 susu besar sos tiram
1 sudu besar tepung jagung
Ayam/ daging
Udang segar
2 biji telur
2 biji ubi kentang direbus dan di lenyek
2 batang sawi
1 biji tahu goreng yang dipotong kecil
50g gula Melaka ( kalau nak guna gula biasa pon ok)
Garam secukup rasa
Air

Cara-caranya
- Kisar bahan A , panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan2 tersebut hingga pecah minyak
- Masukkan sos cili, sos tiram, ayam, udang dan masukkan air
- Kemuadian masukkan kentang, gula dan garam.. ( rasa dulu sebelum masuk garam dan gula sebab sos tiram mmg da masin.
- Campurkan tepung jagung dengan air sedikit sebelum dimasukkan ke dlm periuk.
- kemudian masukkan sayur and last sekali pecahkan dua biji telur. Ingat jgn kacau terlalu kuat nanti telur akan hancur
- Basuh mee kuning dan celurkan dengan air panas.
- Hidangkan dengan tahu goreng.


Selamat Mencuba!!!!





No comments:

Post a Comment